Ski-centar Katschberg

Share
Za razliku od svima poznatog Obertauerna, Nassfelda ili Bad Kleinkirchheima, Katschberg je hrvatskim skijašima malo manje poznato skijalište. Krajnje je vrijeme da ispravimo tu nepravdu…
Tekst i fotografije: Goran Vrakela, OutdoorSport team

 

Katschberg je vrlo zgodno i zanimljivo skijalište na samoj granici Koruške i Salzburga, oko 290 km udaljeno od Zagreba – što ga čini odličnim izborom za vikend-skijanje, ali i primamljivom jednodnevnom destinacijom. S obzirom na približno 70 km staza, Katschberg nikako ne spada u malena skijališta, pa vam niti tijekom tjedan dana odmora neće dosaditi. Dodamo li tome mogućnost kupnje ski-passa za nekoliko obližnjih skijališta – Ski Lungau (sa Fanningbergom i Grosseck-Speireckom, preko 150 km staza) ili Lungo (uz sve navedeno, još i Obertauern!), u Katschbergu ćete provesti prekrasan aktivni odmor. I to bez obzira dolazite li s društvom ili obitelji.

Da, Katschberg je obiteljsko skijalište s pretežno plavim i crvenim stazama, ali tri crne staze (od kojih je ona na Tschaneku posebno dugačka i strma) omogućavaju uživanje u sportskom skijanju i najboljim skijašima. Visina vrhova Tschanek i Aineck nije posebno impresivna (iako prelaze 2.000 metara), ali je količina prirodnog snijega u pravilu zadovoljavajuća. Prva tri mjeseca u godini u pravilu ne nedostaje snijega, a skijaška sezona često traje još i u travnju. Kao što je to u austrijskim skijalištima često slučaj, i Katschberg skijašima garantira snijeg na stazama tijekom čitave skijaške sezone, a pokrivenost snježnim topovima je vrlo dobra – čak i u slučaju snježne oskudice, možete računati da će bar dvije trećine staza biti umjetno zasnježeno. Velika prednost Katschberga su široke staze na kojima gotovo nikada nema gužvi i to je sigurno jedan od razloga zašto obitelji s djecom preferiraju ovo skijalište.

Ono po čemu se Katschberg svakako razlikuje od sličnih skijališta je briga za najmlađe. Na skijalištu na nekoliko mjesta postoje uređena igrališta za djecu (za njih su izdvojene i posebne žičare s tanjurićima), a na stazama su postavljene zanimljive zanimacije kroz koje djecu uvijek vodi maskota skijališta (plavo nasmijano srce). Na vrhu Tschanecka postoji mjesto za fotografiranje s maskotom Katschberga, a fotografije možete besplatno skinuti s njihove Web stranice.

O raspoloživim žičarama imamo podijeljeno mišljenje – dio žičara su brze i relativno nove, ali još se nađe prastarih žica koje testiraju strpljenje skijaša. Radi se o nekoliko sporih sidra na Tschaneku, te posebno iritantno sporoj dvosjedežnici malog kapaciteta koja kreće iz St. Margarethena, podno Ainecka. Ako ste smješteni u St. Margarethenu, ovu žicu ne možete izbjeći, ali najbolje ju je koristiti tek 2-3 puta tijekom dana, za podizanje na Aineck. Nezgodno je što nju moraju koristiti i svi skijaši koji koriste ‘skijašku autocestu’ A1 – predivnu i dugačku stazu koja se spušta od vrha Aineck do St. Margarethena i nudi oko 6 km skijaškog užitka (najsličnija joj je Carinthia u Nassfeldu). Na Ainecku su i dvije gondole, SilverJet i SilverJet2, velikog kapaciteta i brzine, savršene za kratki predah nakon sat-dva intenzivnog skijanja. Želite li preći s jednog brda na drugo, morat ćete prehodati jedan vrlo mali dio staze, koji mostom prelazi preko glavne ceste. No, domaćini su zbilja nadmašili sami sebe i na most instalirali vrlo korisnu pokretnu traku, koja olakšava cijelu priču. Zahvaljujući često oblinom prirodnom snijegu, ali i izvrsnom umjetnom zasnježenju te prirodnoj konfiguraciji terena koja nudi dobre uvjete za zadržavanje snijega, većim dijelom sezone, od prosinca do kraja ožujka rade gotovo sve staze i sve žičare (njih 17). Kvaliteta staza dijelom ovisi i o vremenu – u siječnju i veljači su u pravilu besprijekorno uređene, ujutro nas dočekaju ‘rezanci’ na stazi i staze dobro drže sve do navečer. Topliji ožujak može biti malo veći problem, ali i tad su staze ujutro savršeno uređene i bez većih hupsera bar do podne – a poslije podne kako bude…

Gastronomski, Katschberg potpuno ispunjava naša očekivanja – tijekom skijanja možete napraviti predah u planinskim restoranima (kojih na oba brda ima dovoljno, po 3-4 na svakom) s prekrasnim vidikovcima, vrlo solidnom tradicionalnom austrijskom hranom (da, tu su i germknodle!) i razumnim cijenama. Smještaj je prilagođen gotovo svačijem džepu – logično, u centru Katschberga su vrhunski hoteli i skuplji apartmani (poput apartmanskog naselja Landal u samom centru, ski-in/ski-out opcija), ali tražite li povoljniji smještaj nećete biti razočarani, u Rennwegu (ski-bus) i St. Margarethenu (pokraj spore dvosjedežnice) može se pronaći smještaj za svačiji džep. Ukratko, sviđa nam se, a sljedeće sezone planiramo isprobati kako funkcionira skijanje na 3 povezana skijališta – Katschberg, Fanningberg i Grosseck-Speireck.

Katschberg Web

GALERIJA FOTOGRAFIJ IZ KATSCHBERGA:

Share