Skijaški centar Cerkno

Share

Na približno dva sata vožnje od Zagreba smješteno je uvjerljivo najbolje skijalište u široj okolici…

2015_Cerkno-0995Odmah moramo reći, skijaški centar Cerkno spada pod manja skijališta isključivo po broju kilometara uređenih staza – sve ostalo je na razini ‘velikih’ skijališta, od modernih i brzih žičara (tek su dva spora dvosjeda izuzetak), izvrsno uređenih i održavanih staza do modernog sustava zasnježivanja i odličnih popratnih sadržaja (restorana i apartmana). Na samom skijalištu je deklarirano približno 18 km skijaških staza, u što je uključeno i nekoliko spojnih putova i stazica, pa je brojka od 15-tak kilometara upotrebljivih staza ipak realnija.

Na skijalištu Cerkno postoje dva velika parkinga, na kojima su nešto veće gužve moguće isključivo vikendom. Skijaške karte možete kupiti samo na blagajni kod početne stanice žičare (i parkinga) Počivalo, na kojeg se dolazi iz smjera Škofje Loke. Na blagajnama u pravilu nema većeg čekanja, osim gotovine možete plaćati i Mastercard karticama, a čak i dnevne karte su magnetske i omogućavaju prolaz prema žičarama bez zaustavljanja.

Premda se samo skijalište ne nalazi na posebno velikoj nadmorskoj visini (vrh je na približno 1.300 m), mikroklima je povoljna i u pravilu ima dovoljno snijega. Osim toga, tu je i relativno velika akumulacija vode za snježne topove, pa skijaška sezona obično traje od kraja prosinca do kraja ožujka, a nekad čak i malo duže. Ali, za razliku od, primjerice Krvavca, vremenski uvjeti za skijanje su na Cerknu bitno povoljniji – vjetra ima tek ponekad i vrlo malo, a sunčani dani su relativno česti (osim kad pada snijeg).

2015_Cerkno-0987Skijaške staze su u pravilu dobro uređene, srednje tvrde i izvrsne za skijanje, a problema povremeno ima jedino na stazi broj 5, koja se spušta prema parkingu Počivalo i okrenuta je prema zapadu – zato je u poslijepodnevnim satima često vrlo mekana i razrovana. Tijekom našeg posjeta temperatura je cijeli dan bila malo ispod nule (premda je bilo sunčano), pa je čak i ova staza na kraju dana i dalje bila dovoljno tvrda i bez previše hupsera, čak i na samom kraju staze.

Ono po čemu se Cerkno apsolutno izdvaja od svih ostalih skijališta u krugu od cca. 200 km od Zagreba je staza broj 1 – riječ je plavoj stazi, iznimno blagog nagiba, savršenoj za sve nesigurne skijaše i početnike. Vrlo je široka, a dugačka je približno kilometar – savršena za zagrijavanje ili vježbanje početnih elemenata skijaške tehnike. Nakon toga se račva na malo težu plavu (broj 6) i lijepu crvenu stazu (broj 7), kojima će spust nastaviti svi osim početnika. A na račvanju se početnici mogu ukrcati na stari i spori dvosjed koji će ih vratiti na vrh – premda je spor, ipak je puno komforniji od tanjurića ili sidra kakve srećemo na drugim skijalištima. Dakle, ukoliko ste vi ili netko u vašem društvu čak i potpuni početnik, Cerkno je izvrstan izbor skijališta – samo ne zaboravite na vrijeme rezervirati učitelja skijanja, potražnja je prilično velika…

Srednjim i boljim skijašima niti jedna staza na skijalištu Cerkno neće biti poseban tehnički izazov, ali većinu staza se s užitkom odvoziti. Izvrsna podrška u vidu odlične mehanizacije i održavanja staza je veliki plus – na žičarama nema čekanja, već par minuta nakon spusta bit ćete opet na vrhu, spremni za novu jurnjavu. Najmodernija su dva četverosjeda sa zaštitnom kupolom, te šesterosjed Počivalo (bez kupole) – premda put do vrha traje tek 4-5 minuta, tijekom hladnog vremena brzo ćete se ugrijati ispod plastične kupole.

2015_Cerkno-0993Naravno, nitko ne skija čitav dan bez prestanka – pristojno uređen restoran na vrhu nudi ugodan ambijent, vrlo dobru hranu i solidne cijene, te uredan i dobro održavan sanitarni čvor. Desetak eura će vam biti dovoljno za dnevni meni i piće po izboru, a 15-tak eura će biti dovoljno i za izbirljive.

Na Cerkno smo došli na jednodnevno skijanje, i otišli s izvrsnim dojmovima i lijepim uspomenama – i svakako ga preporučujemo! Srednjim i boljim skijašima Cerkno je odličan izbor za jednodnevno ili vikend skijanje, a obitelji s djecom i početnici ili manje izbirljivi (po pitanju kilometraže skijaških staza) skijaši će ovdje provesti krasan skijaški tjedan – pogotovo ukoliko se odluče za smještaj u hotelu Cerkno, udaljenom jedva deset kilometara i s organiziranim prijevozom na skijalište, koji nudi i zatvoreni bazen s termalnom vodom, fitness, saune i druge aktivnosti. Uostalom, pogledajte naše fotografije i video i uvjerite se sami…

Tekst i slike: Goran Vrakela

 

Share