Obiteljsko skijanje – zabava za sve uzraste!

Share

Pripremite se i organizirajte za savršeno skijanje čitave obitelji – od najmlađih do najstarijih članova…

shutterstock_86742505Ukoliko niste skijaš(ica) i nikad niste bili na skijanju, možda ne shvaćate zašto je većina skijaša (i bordera) toliko zagrijana za snijeg. Mnogima na zimskom skijaškom odmoru samo skijanje i bordanje nije glavni razlog odlaska u planine – na skijalištima je često noćni život vrlo intenzivan, onima koji ne skijaju ili slabo skijaju (bordaju) na raspolaganju je mnogo drugih dnevnih aktivnosti, od wellnessa i bazena do vožnje psećim sanjkama ili ronjenja u zaleđenom jezeru. Nemamo ništa protiv takvog pristupa i podržavamo boravak u planinama i onih kojima skijanje i bordanje nisu u prvom planu.

Ali, većini skijaša i bordera koje susrećemo na skijalištima ipak je upravo skijanje i bordanje najvažnije. Uz to, sve je veći broj obitelji s djecom različitih uzrasta koje viđamo na planinama, i sretni smo zbog toga – skijanje i bordanje se mogu naučiti i u odrasloj dobi, ali učenje od malih nogu ipak garantira bolje rezultate.

Kako odgojiti skijaša

shutterstock_64018276Sigurni smo kako tek manji dio roditelja očekuje da njihova djeca jednog dana postanu novi Ivica ili Janica, a većina ih nije svjesna koliko je za to potrebno truda, rada i odricanja, kako djeteta, tako i čitave obitelji. I uz najveći trud, kako i kod ostalih sportova, nema nikakvog jamstva za uspjeh.

Ali, vrhunski sport je priča za sebe – nas puno više zanima kako naučiti djecu skijati i pri tome ih naučiti da u tome uživaju i uvijek se iznova vesele boravku na snijegu. Mnogim skijašima koji još nisu postali roditelji ili tek imaju malu djecu ovo bi se moglo činiti trivijalnim – pa svi vole skijati, zar ne?

Nažalost, s djecom je priča puno kompleksnija. Učenje tehnike skijanja ili bordanja je obično lakši dio, teži dio je razviti kod djece ljubav prema sportu i boravku u prirodi, a kod starijih tinejdžera je poseban problem nagovoriti ih na zajednički odmor s ‘dosadnim’ roditeljima.

Obiteljski boravak na snijegu pred roditelje postavlja svake sezone nove izazove. Većina roditelja će nakon dolaska prinove u obitelj jednostavno preskočiti dvije-tri skijaške sezone. To je sasvim u redu, ukoliko jedini razlog otkazivanja zimskog odmora nije beba. Jer, zdrava djeca starija od godinu dana od boravka u planinama, na snijegu, mogu imati samo koristi. Premda je u većim skijalištima (pogotovo u Austriji) sve veća pažnja usmjerena prema najmlađima, pa neke skijaške škole organiziraju ski-vrtiće već za dvogodišnju djecu, nemojte očekivati ozbiljnije skijaške uspjehe svog djeteta prije četvrte godine života.

Prvi koraci na skijama

shutterstock_26306023Dakle, obično je prve dvije ili tri sezone s djetetom na snijegu potrebno pažljivo organizirati vrijeme – djeca od četiri godine ili starija idu u skijašku školu, a roditelji skijaju naizmjenično, jedan ujutro a drugi poslijepodne, jer netko uvijek mora biti s djetetom mlađim od četiri godine. Srećom, vrijeme provedeno s malim djetetom na snijegu može biti prekrasan doživljaj, kako za roditelja, tako i za dijete. Zabavne igre na snijegu uključuju sanjkanje, grudvanje, izradu snjegovića, klizanje na ledu, vožnju psećim sanjkama ili jednostavno šetnju na svježem zraku, uz kratku vožnju gondolom. Dijete će uživati u igri na svježem zraku, a istovremeno će razvijati svoje vještine održavanja ravnoteže na nestabilnoj podlozi (snijegu i ledu). I što je najvažnije, boravak na snijegu će trajno povezati s lijepim uspomenama, igrom i zabavom, pa će za koju godinu prvi koraci na skijama (ili bordu) proći mnogo lakše i prirodnije.

S djecom predškolskog ili školskog uzrasta je mnogo lakše – na većini skijališta skijaška škola traje veći dio jutra (obično od 9:30 ili 10 do 12:30 ili 13 sati), a ponegdje je moguće upisati dijete i u cjelodnevnu skijašku školu. Čak i ukoliko je prvi put na skijama, dijete od 6 godina ili starije će već prvi dan naučiti vožnju u plugu, zaustavljanje i blago skretanje, a nakon 2-3 dana će samostalno skijati u plugu na laganim stazama. Nakon tih prvih par dana imat ćete priliku po prvi puta uživati u zajedničkom obiteljskom skijanju. Ukoliko imate priliku više puta otići na jednodnevna ili dvodnevna skijanja u istoj sezoni, bit ćete iznenađeni napretkom koje vaše dijete postiže.

Nakon što dijete usvoji prva skijaška znanja, možete uživati u zajedničkom skijanju bar dio vremena. Logično i ispravno je dijete bar 4-5 sezona upisivati u školu skijanja na skijalištu, jer će samo tako dobro usvojiti osnovne tehnike skijanja, savladati napredne tehnike i steći sigurnost i samouvjerenost na snijegu. Čak i ukoliko ste odličan skijaš ili skijašica, nemojte misliti da ćete moći sami naučiti dijete skijati. Naravno, možete sudjelovati u procesu učenja, pomoći ponekim primjerom ili savjetom, ali glavnu ulogu u učenju skijanja ipak moraju imati stručni i kvalificirani učitelji skijanja. Uostalom, zar nije bolje jednostavno uživati u skijanju s čitavom obitelji, a ne ponavljati dosadne vježbe i tehnike koje se uče u školi skijanja?

Kako s tinejdžerima?

shutterstock_72150991Sljedeći izazov donosi odrastanje djece, točnije pubertet. Rijetko će koji tinejdžer pristati na cjelodnevno skijanje s roditeljima – obično u toj dobi misle da ih već samom svojom pojavom sramotite, a pogotovo ukoliko pri tome i ne spadate među najbolje skijaše na stazi.

Jedna od opcija je odvojeni odlazak na skijanje; roditelji sami (ili s mlađom djecom), a tinejdžeri (vaši i od prijatelja) u grupi odvojenoj od roditelja. Ukoliko se odlučite za ovu varijantu, nemojte ići na isto skijalište, već odaberite skijalište udaljeno 20-50 km od skijališta na koje idu tinejdžeri – u slučaju potrebe za sat vremena ćete moći doći do njih ili oni do vas, a oni će se svejedno osjećati odraslima, jer su na skijanju bez roditelja.

Uspijete li tijekom odrastanja, osim učenja tehnike skijanja, djecu naučiti i zabavi i uživanju na snijegu, lako je moguće da ćete i u starijoj dobi na skijanje ići sa svojom djecom, njihovima obiteljima i njihovom djecom – zamislite samo obiteljsko skijanje s tri generacije na istoj stazi! Laganoj plavoj stazi, naravno, kako ne biste u poznim godinama riskirali neki prijelom…

————————————————————————————————————————————————

Skijaška škola ili samostalno učenje?

shutterstock_61821295Bez ikakve dileme, skijaška škola je pravo mjesto za učenje skijanja, kako za djecu, tako i za odrasle. Iako svi poznajemo bar nekoga tko je naučio sam skijati, bez pomoći učitelja skijanja ili demonstratora, to nije dobro riješenje – uostalom, pogledajte ih kako skijaju. Gotovo uvijek se radi o skijašima koji ‘znaju’ skijati, ali im je tehnika često vrlo loša – paralelno skijanje s nepravilnim stavom, a carving tehnika im je samo nedosanjani san.

Bez obzira koliko dobro skijate i koliko ste iskusan skijaš, licencirani učitelji skijanja i demonstratori bolje znaju što i kako treba vježbati, te kojom brzinom pojedini uzrast djece može svladavati tehnike skijanja.

To, naravno, ne znači kako vi ne smijete sudjelovati u procesu učenja skijanja vašeg djeteta – dapače, što više vremena budete zajedno provodili u zabavi na stazama ili bilo gdje drugdje na snijegu, veća je vjerojatnost da ćete i kad djeca odrastu zajedno odlaziti na skijanje (čak i tri generacije – vi, vaša djeca i unuci).

Dobro je nakon završetka skijaške škole za određeni dan, dogovoriti se s učiteljem skijanja što biste mogli vježbati s djetetom tijekom poslijepodneva. Nikako nemojte prisiljavati dijete na dugotrajno i iscrpljujuće vježbanje skijanja, nego pokušajte vježbe uklopiti u igru i opušteno skijanje na laganoj stazi. Ne zaboravite, ako vaše dijete tijekom poslijepodnevnog skijanja s vama nije nasmijano i veselo, nešto nije u redu. U tom je slučaju možda bolje prestati skijati, otići na odmor i upitati dijete kako bi se željelo zabavljati – sanjkanje, grudanje ili vožnja gondolom ponekad su bolji izbor.

————————————————————————————————————————————————

Maleni skijaši

shutterstock_11455507Često su roditelji u dilemi u kojoj dobi je najbolje da njihovo dijete počne s učenjem skijanja. Na internetu i od poznanika ćete dobiti oprečne, a ponekad i, u najmanju ruku, čudne savjete. Primjerice, neki tvrde kako dijete prije škole ne može skijati, a drugi su uvjereni kako može naučiti skijati čim prohoda. Istina je negdje na pola puta…

Dakle, igre na snijegu (koje uključuju i osnovne skijaške pokrete) mogu uspješno pratiti već dvogodišnjaci, pa je na sve više skijališta (pogotovo u Austriji) organiziran boravak i ski-vrtić za djecu stariju od dvije godine. Ako je vaše dijete društveno i želi sudjelovati u igrama na snijegu s drugom djecom, ski-vrtić bi mogao biti odlično rješenje. Ali, malo zatvoreniju djecu koja se teže odvajaju od roditelja ne biste trebali na to prisiljavati – roditelji mogu naizmjenično skijati i igrati se s djetetom.

U dobi do četiri godine poneko dijete uspješno savlada osnovne skijaške tehnike, ali većina djece mogu uspješno upravljati skijama tek od četvrte godine. Zato većina skijaških škola prihvaća djecu stariju od 4 ili 5 godina. Školska djeca imaju već odličnu koordinaciju, a još nemaju strah od gubitka ravnoteže ili pada, pa s lakoćom svladavaju skijaške tehnike.

Na kraju, nikako nemojte djeci nametnuti teret prevelikih očekivanja – realno je da dijete starije od 5 godina nauči paralelno skijati tijekom dvije ili tri skijaške sezone, ovisno o duljini boravka na skijalištima. Tinejdžeri s 4-5 sezona iza sebe trebali bi odlično skijati paralelnom tehnikom i po crvenim stazama, a svako bi već trebali savladati bar osnove carving tehnike. I nemojte biti nesretni ukoliko dijete vaših prijatelja skija malo bolje od vašeg djeteta – kao i u svim sportovima, neka su djeca spretnija i talentiranija, ali najvažnije se da se tijekom skijanja i boravka na snijegu svi dobro zabavljaju.

Tekst: Goran Vrakela   Fotografije: shutterstock.com

Share