Koji brdski bicikl kupiti? II. DIO

Share

Specijalizirana trgovina biciklimaIzbor trgovine

Kvalitetni bicikli u pravilu dolaze iz trgovina specijaliziranih za bicikle i biciklističku opremu, a svaka takva trgovina ima svoj poseban image ili osobnost. Trgovina koja je fokusirana na vrhunske cestovne bicikle ili najkvalitetnije brdske bicikle vjerojatno nije najbolje mjesto za početak razgledavanja, osim ukoliko želite da vas prodavači impresioniraju stotinama riječi iz biciklističkog žargona.

U trgovini prijateljski nastrojenoj prema početnicima osoblje će govoriti jasnim hrvatskim jezikom, upitat će vas što želite od svog bicikla (i poslušati vaš odgovor), a neće vas gnjaviti mnoštvom stručnih riječi.

Prije odluke o kupnji svakako obiđite nekoliko različitih trgovina. Poslušajte kako se osoblje odnosi prema kupcima i pokušajte uočiti kakve bicikle najčešće prodaju. S obzirom da bicikli trebaju održavanje i rezervne dijelove (posebno gume i zračnice), vjerojatno ćete u istu trgovinu doći još koji put.

Osim stručnog savjeta, specijalizirana trgovina biciklima mora se pobrinuti i da vaš bicikl bude ispravno sastavljen i podešen. Bicikli iz tvornice dolaze djelomično ili potpuno rastavljeni, ovisno o proizvođaču, pa je potreban specijalan alat i znanje kako bi bicikl bio potpuno siguran i spreman za vožnju nakon sastavljanja.

Bolje trgovine će vam ponuditi i besplatan mali servis nakon mjesec dana korištenja (ili cca. 200 km vožnje), kako bi provjerili da na biciklu i dalje sve ispravno funkcionira i popravili eventualne manje probleme. Ne zaboravite, kupnja bicikla može biti početak dugotrajne suradnje s odabranom trgovinom/servisom!

 

Izaberite brzine

Većina modernih bicikala ima mnogo brzina. Bicikli s 21, 24, 27 ili 30 brzina su danas najčešći i na cesti i u trgovinama. Zašto uopće bicikli imaju toliko brzina? Želja proizvođača je da vam osigura široki raspon brzina kako biste se mogli komforno voziti uzbrdo ili nizbrdo po svim vrstama terena, pa pravo pitanje nije broj brzina koje bicikl ima nego odgovaraju li te brzine terenu po kojem se namjeravate voziti. Ukoliko ćete se voziti samo po ravnim cestama, ne trebate ultra-niske brzine kakve standardno imaju brdski bicikli, ali ukoliko se namjeravate penjati uzbrdo nijedna brzina vam neće biti previše niska.

Ukoliko kupujete prvi bicikl, ili nakon dugo vremena ponovo kupujete bicikl, zamolite osoblje u trgovini da vam pokaže kako se koriste brzine, a zatim neko vrijeme vježbajte mijenjanje brzina i njihovo korištenje. Pronađite prazni parking ili slično slabo prometno područje i isprobajte sve brzine. Shvatit ćete da su vam niske brzine prelagane na ravnom terenu, ali tako mora biti – bit ćete sretni što ih imate kad krenete uzbrdo.

 

Iskusan trgovac pomoći će vam prilikom izbora odgovarajuće veličine, vrste bicikla i podešavanjaOdaberite pravu veličinu

Jedan od važnijih razloga zašto biste trebali kupiti bicikl u specijaliziranoj trgovini jest što će vam oni pomoći izabrati okvir bicikla odgovarajuće veličine. Kao što hlače, primjerice, dolaze u različitim veličinama, tako i okviri bicikla dolaze u različitim veličinama kako bi bolje odgovarali duljini vaših nogu, visini i težini. Veličina okvira bicikla se izražava u duljini cijevi sjedala (u inčima ili centimetrima), a sve je popularnije i označavanje slično onome kod odjeće – od S do L i XL.

Izbor odgovarajuće veličine bicikla je iznimno važan. Preveliki bicikl će biti nespretan za upravljanje i potencijalno opasan, dok kod premalenog bicikla nećete moći sjedalo podignuti dovoljno visoko kako biste ugodno okretali pedale.

Morali biste moći stajati s obje noge na podu i trebali bi biti još par centimetara od okvira do vašeg međunožja. Ukoliko kupujete brdski bicikl i namjeravate ga voziti off-road, trebate malo više mjesta od okvira do međunožja, kako se ne biste ozlijedili prilikom brzog i/ili neočekivanog silaska s bicikla.

Svakako morate moći podignuti sjedalo toliko visoko da možete lako dohvatiti pedale i komforno ih vrtjeti, na način da vam se koljeno gotovo potpuno izravna u najnižem položaju. Cijev sjedala koju možete izvlačiti ima oznaku maksimalnog položaja, i nikako je nemojte izvlačiti iznad oznake. Ukoliko vam to nije dovoljno, trebate bicikl s većim okvirom.

Veličina okvira ne označava samo visinu – što je okvir veći, to je i duži. Zato ukoliko odaberete krivu veličinu okvira, dohvat volana će vam biti ili premalen ili prevelik, a obje su opcije vrlo neudobne i mogu uzrokovati bolove u leđima, vratu i glavi. Iako je privlačno kupiti premalen brdski bicikl radi silaženja i manje opasnosti za ozljeđivanje međunožja (pogotovo kod muškaraca), to je vrlo loš izbor – takav je bicikl i proporcionalno kraći i volan mu je prenisko.

 

Brdski full suspension biciklAmortizeri

Brdski bicikli namijenjeni pravoj off-road vožnji obavezno imaju nekakve amortizere. Ukoliko imaju samo prednji amortizer ugrađen u vilicu, nazivaju se hardtail biciklima (HT), a ukoliko imaju amortizere i na prednjem i stražnjem kotaču uobičajen je naziv full-suspension bicikli (FS). Također, i hibridni bicikli, pa čak i neki gradski bicikli, često imaju amortizer ugrađen u vilicu prednjeg kotača, što doprinosi udobnijoj vožnji i lakšem prelasku preko neravnina na cesti. Cestovni bicikli nikad nemaju ugrađene amortizere.

Nažalost, ukoliko kupujete jeftiniji bicikl, nikako nemojte kupiti bicikl s oba amortizera – jeftini sustavi amortizacije slabo rade, vrlo su teški i kompleksni i često više štete nego koriste. Hardtail bicikli jeftiniji od 4.000 kuna obično imaju osnovne (i relativno loše) amortizere, dok full-suspension bicikle u pravilu ne bi trebalo kupovati za manje od 6.000 kuna. Tek uz navedene (ili više) cijene brdskih bicikala možete očekivati kvalitetne amortizere koji ne teže poput ostatka bicikla.

 

Tgrovina Giant biciklima i dijelovimaProbna vožnja

Kad se radi o isprobavanju bicikla, ništa ne može zamijeniti probnu vožnju po kvartu ili obližnjem parku – tako ćete najbolje steći dojam o upravljivosti i vašem položaju na biciklu. Premda će vam većina specijaliziranih trgovina omogućiti probnu vožnju, morat ćete ostaviti osobnu iskaznicu, kreditnu karticu ili polog u visini vrijednosti bicikla, kako bi se trgovina osigurala od krađe.

Bolje trgovine povremeno organiziraju dane otvorenih vrata ili demo dane, kad pripreme više bicikala koje zainteresirani mogu isprobati i vidjeti koji ima model bolje odgovara. Naravno, trgovina će opet tražiti neki način zaštite od krađe, pa će se biti potrebno najaviti i ostaviti osobnu iskaznicu ili potpisati neki dokument o testiranju bicikla. Pratite Internet i facebook stranice trgovina koje vas zanimaju i ne propustite ovakvu priliku…

PROČITAJTE PRVI DIO

 

Share